Bouw ‘wijk van de toekomst’ in Brandevoort is van start

Met het plaatsen van de eerste vier duurzame, modulaire woningen verwelkomen gemeente Helmond, Stichting Brainport Smart District (BSD) en ontwikkelaar mHome de eerste groep bewoners van de ‘wijk van de toekomst’. Wethouder Cathalijne Dortmans heette op vrijdag 11 maart de bewoners welkom. Dat was meteen de start van de bouw van het nieuwe gedeelte van Brandevoort dat BSD ontwikkelt.
image

Samen de buurt vormgeven
De eerste vier van de 52 modulaire woningen (mHomes) zijn geplaatst op Telkesveld. De bewoners van de straat gaan gezamenlijk aan de slag met het vormgeven van hun buurt waar ze gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen delen. Ze beslissen hoe ze deze ruimtes en tuin willen inrichten en hoe ze het onderhoud organiseren. Met het tuinpakket dat ze als welkomstcadeau kregen, kunnen ze alvast een mooie start maken met het aanleggen van de gemeenschappelijke tuin. Een mooi voorbeeld voor het hele BSD-gebied waar de komende jaren het ‘nieuwe wonen’ vorm krijgt. De verwachting is dat in het najaar van 2022 de laatste blokken mHomes zijn geplaatst.

Natuurlijke materialen
De mHomes die ontwikkelaar mHome hier in de wijk van de toekomst laat verrijzen, zijn een mix van sociale huur en vrije sector huur. De 3-kamer woningen zijn geschikt voor 1 à 2 persoons huishoudens en gebouwd met natuurlijke materialen. De flexibele woonmodules zijn duurzaam en werken positief op de gezondheid dankzij het materiaalgebruik en het gunstige binnenklimaat.

Inclusieve wijk
Zes mHomes zijn bestemd voor Begeleid Wonen-plekken voor mensen met een verstandelijke beperking via zorginstelling ORO. Wethouder Dortmans: “De wijk van de toekomst wordt een inclusieve wijk waar iedereen onderdeel is van de gemeenschap. Iedereen is hier welkom en kan meedoen. Jong of oud, arm of rijk, met of zonder beperking. De eerste bewoners hebben de mooie uitdaging om zo’n eerste gemeenschap samen vorm te gaan geven.” Participatie en verbinding maken staan dus voorop.

Regenwater
Thijs Hooijen van het waterprogramma: “Meer dan de helft van het oppervlak van het perceel moet groen zijn, niet verhard. Binnen de wijk kijken we ook hoe het regenwater opgevangen kan worden om te hergebruiken. Het moet niet afgevoerd worden naar andere plekken.”


Alle berichten