Voor het eerst in jaren meer bezoekers in het centrum!

HELMOND – Luid juichen is misschien wat voorbarig, maar goed nieuws is het zeker te noemen: het wordt drukker in het centrum van Helmond. Dat is voor het eerst in jaren.

In de eerste drie maanden van dit jaar bezochten 654.000 mensen het hart van de stad. Dat zijn er 16.000 meer dan in dezelfde periode in 2018. Opmerkelijk, want het centrum van Helmond ziet het aantal bezoekers al jaren teruglopen. De toename in het eerste kwartaal van 2019 is de eerste grote stijging sinds 2015.

Centrummanager Linda Haverkamp noemt het ‘zeker goed nieuws’. Een verklaring heeft zij ook. „Je ziet het aantal bezoekers in het horecagebied toenemen. Ik denk dat mensen vaker dan vroeger komen voor een combinatie. Dus niet alleen winkelen of alleen ‘s avonds een hapje eten, maar allebei.”

Sensoren en camera’s

De cijfers staan te lezen in het ‘economisch dashboard’ van de gemeente Helmond, dat elk kwartaal verschijnt. De centrumbezoekers zijn geteld door het bureau CityTraffic. Dat gebeurt met sensoren en camera’s in de Veestraat, Ameidestraat en de Markt, het zogeheten kernwinkelgebied.

Het aantal mensen dat cafés en restaurants bezoekt op bijvoorbeeld het Havenplein en Steenweg, zijn dus niet meegeteld. „Daar hebben we geen cijfers van”, aldus Haverkamp. „Maar mijn vermoeden is dat door de combinatie van horeca, activiteiten in het centrum én winkelen tegenwoordig mensen makkelijker het centrum van Helmond weten te vinden.”

Is daarmee de oplossing gevonden om de terugloop van centrumbezoek te keren? „Ik hoop natuurlijk dat dit een kentering is. Al heb ik niet de illusie dat het aantal passanten blijvend zal stijgen. Als het enigszins stabiel blijft, boeken we al grote winst, want landelijk zie je nog steeds een afname van centrumbezoek.”

‘De stad’

Helmond heeft daar ook mee te kampen. In 2015 wandelden er nog 3,6 miljoen mensen door ‘de stad’, vorig jaar stokte de teller op 2,9 miljoen. Het aantal winkels nam ook af in die jaren en de leegstand groeide. Ook op dat vlak gloort er nu hoop, blijkt uit de cijfers van de gemeente. Het centrum telt met 82 winkels enkele zaken meer dan een jaar terug. De leegstand zakte van 16 naar 14 procent, al komt dat voornamelijk door het samenvoegen van panden in bijvoorbeeld de Elzas Passage.

Nu het aantal bezoekers van het centrum licht groeit, wil dat nog niet zeggen dat ondernemers hun omzetten zien exploderen. „Nee”, aldus Haverkamp. „Dat hoor ik niet terug, maar wat ondernemers me wel zeggen, is dat mensen gerichter komen besteden. Ze zien het aantal toeristen ook toenemen, net als mensen uit Eindhoven. Die zeggen dat ze de kleinschaligheid van Helmond waarderen.”

Bron: ED.nlAlle berichten