Bedrijf van de maand februari – Swanenberg Hydraulic Systems

Swanenberg Hydraulic Systems is al ruim 70 jaar bezig met het ontwikkelen en bouwen van duurzame, innovatieve en betrouwbare hydraulische oplossingen. Onlangs werd Laurens Swanenberg met zijn bedrijf benoemd tot ‘Brabants Besten’. Deze titel heeft hij onder andere te danken aan zijn innovatieve aanpak, met als voorbeeld een zelfsturende organisatie met meer oog voor het welzijn van de medewerkers, omgeving en de toekomst. Het motto van Swanenberg is ‘powering your ambitions’, dit geldt voor zowel klanten als medewerkers. Genoeg reden om Swanenberg Hydraulic Systems te benoemen tot ‘Bedrijf van de maand’ en in gesprek te gaan met Laurens Swanenberg.

1. Wat is uw naam en wat is de naam van uw bedrijf?

Mijn naam is Laurens Swanenberg van Swanenberg Hydraulic Systems.

Foto : Wim Hollemans

2. Wat is de oorsprong/reden van uw bedrijfsvestiging in Helmond?

Swanenberg heeft een lange geschiedenis, ons familiebedrijf is begonnen in Beek en Donk en vestigde zich in 1997 op de Achterdijk in Helmond, in 1998 was de officiële opening. Mijn opa begon in 1945, vlak na de oorlog, met het ombouwen van achtergelaten legervoertuigen tot tractoren. Daarna specialiseerde hij zich als technische smid voor reparaties aan diverse werktuigen.

Mijn vader nam het bedrijf in 1970 over en concentreerde zich op alle technische werkzaamheden in de scheepvaart. In die tijd werd mijn interesse gewekt voor de hydrauliek. Omdat ik daar wel toekomst in zag zijn we ons gaan specialiseren in de hydraulische systemen. Nadat ik in 1996 het bedrijf had overgenomen zijn we in 1997 naar Helmond verhuisd. Ik heb gekozen voor Helmond vanwege de verbindende rol in de kennisregio en het goede ondernemersklimaat.

3. Wat doet uw bedrijf precies en waar bent u actief (landelijk of internationaal)?

Swanenberg is een specialist in klantspecifieke hydraulische systemen. Ons team bestaat uit 15 medewerkers. Onze kracht zit in het vermogen om snel tot de juiste oplossing te komen. Korte lijnen, betrokkenheid, persoonlijke aandacht en goed naar elkaar luisteren vormen daarvoor de basis.

Ons team van specialisten is dagelijks bezig met:
– Service en onderhoudswerkzaamheden voor diverse productiebedrijven in de regio.
– Spare-parts en vervangingsdelen.
– Hydraulische systemen ontwerpen, bouwen en in bedrijf stellen voor diverse machinefabrieken.

‘Powering your ambitions’: het totaal ontzorgen van onze klanten, dat is onze belofte als leverancier. Een vergelijkbaar ambitieniveau hebben we ook als werkgever. Dat begint met een prettige werkomgeving, korte communicatielijnen en aandacht voor talenten en ambities van onze eigen mensen. Vanuit die overtuiging heb ik er een paar jaar geleden voor gekozen om de transitie te maken naar een zelfsturende organisatie met meer oog voor het welzijn van onze medewerkers, voor de omgeving en voor de toekomst. Onze energieke, enthousiaste en gemotiveerde medewerkers hebben kwaliteit en vakmanschap hoog in het vaandel staan.

Swanenberg is zowel nationaal als internationaal werkzaam in verschillende sectoren zoals; food, mobiel, industrie, luchtvaart, civiele techniek en specials. Onze ambitie is om het bedrijf te toetsen en ontwikkelen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dit betekent dus onder andere ook de ontwikkeling van energiezuinige aandrijfsystemen.

4. Hoe lang is uw bedrijf al actief in Helmond?

Swanenberg is actief sinds 1945, vanaf 1997 in Helmond. Dit betekent dat wij volgend jaar een belangrijke mijlpaal bereiken: ons 75-jarig bestaan!

5. Wat maakt dat Helmond trots op u/uw bedrijf mag zijn?

In de diverse industrieën heeft Swanenberg een sterke positie opgebouwd en onderscheiden wij onszelf met duurzame en veilige hydraulische systemen. Wij zijn een onafhankelijk en financieel sterk familiebedrijf met een vakkundig en stabiel team.

Swanenberg is bovendien maatschappelijk actief in Helmond – De Peel. Ondanks ons kleine team zijn we groots in het promoten van techniek bij jongeren. Wij nemen actief deel aan diverse promotionele activiteiten binnen Brainport en Stichting High Tech Helmond – De Peel met als belangrijk onderdeel de DTW. Ook nemen wij eigen initiatieven in de vorm van Tech Campussen richting scholen en openen wij regelmatig onze deuren voor geïnteresseerde leerlingen én ouders.

Als kroon op ons werk ben ik in januari tot een van de ambassadeurs van ‘Brabants Besten’ benoemd. Helmond is hiermee hofleverancier van ‘Brabants Besten’. Met alles wat we binnen Swanenberg doen proberen we de maatschappij meer vorm te geven. We zijn met vijftien werknemers een kleine speler, maar zeggen altijd “begin bij jezelf”.

6. Wat vindt u het meest bijzondere aan Helmond?

De betrokkenheid en belangstelling vanuit de gemeente bij ontwikkelingen en bijzondere momenten binnen het bedrijfsleven waardeer ik enorm. De stad groeit en bloeit, de sfeer is gemoedelijk, veel mensen kennen elkaar, een gezellig centrum, cultuur en een diversiteit aan kwalitatief hoogstaande horeca. Het is een stad voor iedereen!

7. Waar mag de stad Helmond volgens u trots op zijn?

De synergie tussen de gemeente, ondernemers en scholen is geweldig! Korte lijnen, toegankelijk en een hands-on mentaliteit. Mooie voorbeelden zijn de succesvolle ontwikkeling van de Automotive Campus, de al eerdergenoemde stichting High Tech Helmond – De Peel, de DTW Hotspot en Techniek Centrum Brainport. Helmond is een fijne stad met een juiste mentaliteit, daar waar nodig is worden de handen ineengeslagen en worden gezamenlijk projecten opgepakt. Hierbij zet men dan het ‘eigen belang’ op de tweede plaats.

8. Uw advies aan de stad?

Gezien de snelle ontwikkeling, zowel nationaal als internationaal, is het ook voor Helmond een uitdaging om lef te blijven tonen en ambities naar boven bij te stellen om zo sneller op nieuwe kansen in te spelen. Het stimuleren van initiatieven en samenwerken wordt nog belangrijker, de gemeente kan hierin een prachtige en verbindende rol vervullen. Daarnaast blijft de bereikbaarheid van Helmond natuurlijk cruciaal. Hier zal zeker nog veel aandacht naar uit moeten gaan.

Foto : Wim HollemansAlle berichten