Museum Helmond één van de 60 meest kindvriendelijke musea in Nederland

Tijdens de uitreiking van de Museumkids Awards die op 8 november plaatsvond, is Museum Helmond door Museuminspecteurs verkozen tot één van de 60 meest kindvriendelijke musea in Nederland. De Museuminspecteurs geven ons museum als gemiddelde cijfer een 8,75. Het museum valt bij inspecteurs bijzonder in de smaak omdat “het kasteelspel echt heel leuk is en je heel veel ridderdingen mag proberen.” Zo’n 60 musea, verspreid over het land, mogen zich komend jaar Kidsproof noemen.

Noord-Brabant

Het preHistorisch Dorp uit Eindhoven is verkozen tot hét Kidsproof Museum van Noord-Brabant. Het kindvriendelijkste museum van heel Nederland is het NEMO Science Museum in Amsterdam. De musea ontvingen deze titel tijdens de Museumkids Awards in het Archeon in Alphen a/d Rijn. Te midden van de top-10 Museuminspecteurs reikte presentatrice Kim-Lian van der Meij de prijzen uit. Na de Museumkids Awards is meteen het 9e inspectieseizoen gestart, dat tot en met 25 oktober 2020 loopt.

Museumkids

Zo’n 4.000 Museuminspecteurs, kinderen t/m 12 jaar, hebben het afgelopen jaar ruim 11.000 inspecties uitgevoerd op Museumkids.nl. Dit platform brengt de jongste generatie – en hun (groot)ouders in hun gevolg – in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken niet alleen de binding met de waardevolle collecties maar ook die met hun eigen omgeving of met ons land. De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Ook Museum Helmond kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van het meest kindvriendelijke museum van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’.

Museumkids-Awards

Vanaf vandaag is het nieuwe, inmiddels negende, inspectieseizoen van start gegaan. De Museumkids Awards stimuleren ook het herhaalbezoek door kinderen t/m 12 jaar aan musea. Dit initiatief van de Museumvereniging, brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland, is enorm gegroeid. Zo is het familiebezoek aanzienlijk gestegen en is er inmiddels een speciale Museumkaart voor Museumkids. In 2018 gingen zij maar liefst gemiddeld 7,2 keer naar een museum. In vijf jaar tijd is het schoolbezoek in het primair onderwijs met 30% gestegen maar de verschillen per gemeente of provincie zijn groot. Het overzicht met alle Kidsproof musea staat op www.museumkids.nl. Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.Alle berichten