Museum Helmond heeft 50.000e bezoeker mogen ontvangen!

Museum Helmond haalt record aantal bezoekers binnen en scoort een 8,5 op klantvriendelijkheid in Kasteel Helmond

Museum Helmond haalt dit jaar een record aantal bezoekers. Woensdag 6 december werd in Kunsthal Helmond de 50.000ste bezoeker op de foto gezet met wethouder Frans Stienen. Uit zijn handen ontving een verraste Hanny Schooneveld uit Aarle-Rixtel een bos bloemen, een cheque voor een gratis High Tea in Kasteel Helmond en éénmalig gratis entree tot het museum. Museum Helmond is tevens blij met de positieve resultaten van het publieksonderzoek dat in de zomermaanden is gehouden in Kasteel Helmond.

Het gaat goed met het museum. In zijn 35 jarig bestaan is het aantal bezoekers van 50.000 niet eerder gehaald. Zo waren er in 2016 ruim 25.000 bezoekers, in 2015 ruim 28.000 en in 2014 om precies te zijn 35.644 mensen die het museum bezochten. Redenen van het stijgende bezoekersaantal dit jaar zijn onder andere de vernieuwde kasteelpresentatie in Kasteel Helmond en de succesvolle tentoonstellingen in Kunsthal Helmond over de hedendaagse kunst van de Brits-Afrikaanse Yinka Shonibare MBE, textielfabrikant Vlisco die eerder zijn 170 jarig bestaan vierde en de kleurrijke fotografie van Steve McCurry. McCurry is onder andere bekend van de foto van het indringend kijkende Afghaanse meisje met de groene ogen, die in 1985 de cover van National Geographic haalde.

Populaire locatie
De stijging van het bezoekersaantal hangt deels samen met de positieve resultaten van het publieksonderzoek dat in de zomermaanden onder bezoekers van Kasteel Helmond is gedaan. Een bezoek aan het kasteel dat volgens het gros van de ondervraagden een populaire en mooie locatie is, scoort hierin een 7,9. Het kasteelverhaal wordt door 97% van de respondenten interessant en informatief bevonden en 85% van de bezoekers is aangenaam verrast. De kasteelpresentatie werd onder meer vernieuwd in 2016 omdat deze was verouderd en niet meer voldeed aan de verwachtingen van de bezoeker. Uit het onderzoek blijkt dat er op dit punt een kentering is gekomen: 90% van de ondervraagden vindt dat de nieuwe kasteelpresentatie gedeeltelijk en of geheel voldoet aan de verwachtingen. In zoverre is de vernieuwing van de kasteelpresentatie dan ook geslaagd te noemen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 75% van de in totaal 282 ondervraagde bezoekers het kasteel voor het eerst bezocht heeft, en dat 55 % van hen niet uit Brabant afkomstig is maar uit o.a. Zuid- en Noord-Nederland. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de enquête heeft plaatsgevonden in de zomerperiode. Van de Brabantse bezoekers is 12% afkomstig uit Helmond.
Het kasteel is verder populair bij 40 plussers (80%), en kinderen tot 12 jaar. Ook zegt een meerderheid van de bezoekers het kasteel gemakkelijk te kunnen vinden (96%) en maken ze daarbij vooral gebruik van navigatie in de auto en via smartphone (46%). Verder blijkt de museumwebsite de belangrijkste bron voor het verkrijgen van nieuws over het museum, en waarderen de ondervraagde bezoekers de klantvriendelijkheid van de museummedewerkers met maar liefst een 8,5.

Nu en straks te zien
In Kunsthal Helmond (F.J. van Thielpark 7) kunnen bezoekers de tentoonstelling over het werk van de 19e eeuwse Belgische kunstenaar Constantin Meunier bezoeken, en kunst uit de eigen collectie Modern en Hedendaags in Mixed Zone. Vanaf 13 januari is er een tentoonstelling over (bijna) 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond te zien.Alle berichten