Bedrijf van de maand mei – Verbi Gereedschappen

Verbi is een technisch bedrijf dat al 35 jaar in Helmond gevestigd is. Zij produceren matrijzen (mallen) voor de kunststofindustrie. Goede matrijzen van Nederlandse bodem, gemaakt door vakmensen. Verbi al al jaren een trouwe partner van de Dutch Technology Week. Daarom leek het ons een goed moment om Verbi in het zonnetje te zetten en ze te benomen tot bedrijf van de maand. Genoeg reden om met de eigenaar Arjen Vos in gesprek te gaan.

Wat is uw naam en wat is de naam van uw bedrijf? 

Mijn naam is Arjen Vos en mijn bedrijf heet Verbi Gereedschappen.

Wat is de oorsprong/reden van uw bedrijfsvestiging in Helmond? 

Verbi is 35 jaar geleden opgericht door mijn schoonvader Harrie Verdonk. Hij werkte daarvoor bij “de GIM” ,wat nu beter bekend staat als Axxicon, een gereedschapsmakerij aan de Kanaaldijk in Helmond die bekend is geworden vanwege matrijzen voor CD’s. In 1984 startte hij zijn eigen bedrijf achter zijn woonhuis in de Helmondselaan.

Wat doet uw bedrijf precies en waar bent u actief (landelijk of internationaal)?

Verbi maakt matrijzen voor het produceren van kunststof producten. In de volksmond ook wel mallen genoemd. Plastic onderdelen worden vaak op spuitgietmachines gemaakt. Wij maken hiervoor dan gereedschappen waar deze mee gevormd kunnen worden. De bekendste producten uit onze matrijzen zijn de oormerken van bijvoorbeeld koeien en de sambalpotjes bij de Chinees. Maar wij maken en ontwikkelen vooral technische producten voor de automobiel industrie en de apparatenbouw. Een andere eigen ontwikkeling is het spuitgieten van biologische materialen waarmee we bijvoorbeeld tandenborstels voor honden kunnen maken. Onze medewerkers zijn vooral engineers, verspaners en gereedschapsmakers. Mensen die heel specialistisch en nauwkeurig werk doen. Onze engineers bedenken en ontwikkelen zelf producten en matrijzen. Onze verspaners maken metalen onderdelen op 0.01 m/m nauwkeurig en onze gereedschapsmakers zijn de specialisten die de matrijs monteren en zorgen dat een matrijs doet wat ie moet doen; eindeloos zonder problemen in een zo kort mogelijke tijd kunststof producten maken. Sommige van onze matrijzen hebben al vele miljoenen producten gemaakt. Onze snelste matrijs produceert iedere 3 seconde 80 roerstaafjes en heeft al ruim 1 miljard producten gemaakt. Wij leveren onze matrijzen vooral in Nederland maar we hebben ze ook al wel eens geleverd in Taiwan, China en India.

Hoe lang is uw bedrijf al actief in Helmond?

Wij bestonden afgelopen 1 mei 35 jaar en zijn altijd in Helmond gevestigd geweest.

Wat maakt dat Helmond trots op u/uw bedrijf mag zijn?

Wij bedenken en ontwikkelen producten waarbij je niet meteen stil staat maar waar we wel heel trots op zijn. Als iemand in een Mini stapt is er grote kans dan er producten in zitten waarvoor wij de matrijzen gemaakt hebben. Als je thuis de verwarming aan zet is de kans groot dat wij voor de thermostaat matrijzen hebben gemaakt, Als je een frietje eet hebben wij de matrijzen waarschijnlijk gemaakt voor de bakjes en de vorkjes en ga zo maar verder.

Wat vindt u het meest bijzondere aan Helmond? 

Helmond is mijn stad. De stad waar ik geboren en getogen ben en waar ik ook heel trots op ben. Maar het meest bijzondere zijn de Helmonders. De mensen zijn hier open en eerlijk en altijd bereid om samen te werken. En ondanks dat ze zelf vaak negatief zijn over zichzelf en de stad zijn ze er stiekem ook heel trots op om Helmonder te zijn en hier te wonen.

Waar mag de stad Helmond volgens u trots op zijn?

Helmond en de Peel ademen techniek uit en zijn een daarmee belangrijk binnen Brainport. Hier worden hele mooie dingen gemaakt waar heel de wereld profijt van heeft. Helmond moet trots zijn dat zij deel uit maakt van Brainport.

Uw advies aan de stad?

Vertoon eens wat minder “Calimero gedrag”. Ben trots op wie je bent en wat je doet. Er gebeuren hier hele mooie dingen. Laat dat zien.



Alle berichten