Bedrijf van de maand – Janssen-Fritsen

We worden allemaal geraakt door de coronacrisis. Dus juist in deze tijd moeten we er voor elkaar zijn en elkaar steunen. Helmonds bedrijf Janssen-Fritsen is daar een goed voorbeeld van. Dit bedrijf bezorgde een balk aan huis bij turnster Sanne Wevers (winnaar gouden medaille Olympische Zomerspelen in 2016), zodat ze kan blijven trainen voor de Olympische Spelen in Tokio. Een hele mooie en ludieke actie van Janssen-Fritsen. Met deze reden gingen we in gesprek met de directeur van dit bedrijf.

Wat is uw naam en wat is de naam van uw bedrijf? 
Mijn naam is John van der Horst, directeur van Janssen-Fritsen Nederland.

Wat is de oorsprong/reden van uw bedrijfsvestiging in Helmond? 

Het bedrijf is in 1950 opgericht door de gebroeders Janssen te Helmond. Destijds heeft de familie Fritsen het mede mogelijk gemaakt om het bedrijf op te starten. Leuk weetje: de eerste generatie Janssen maakte houten kerkbanken. Daar was grote vraag naar want de oude waren in de oorlog opgestookt. Daarna maakte Janssen-Fritsen houten schoolbanken. Via die schoolbanken kwamen de bankjes voor de gymzalen. Vanuit de turnhobby van vader Janssen werden de eerst gymtoestellen gemaakt. En dat groeide uit tot een expertise in alles wat met bewegingsonderwijs en turnen te maken heeft.

Wat doet uw bedrijf precies en waar bent u actief (landelijk of internationaal)?

Janssen-Fritsen staat al 70 jaar voor kwalitatief hoogstaande producten in het bewegingsonderwijs en de turnsport. Bij ons kan je terecht voor een uitgebreid assortiment gym- en turntoestellen, sportartikelen en spelmateriaal.

Het inrichten van een accommodatie, of het nu om een gymzaal, sporthal, turnhal of speellokaal gaat, is helemaal ons ding. Zo is inmiddels in ruim de helft van alle zalen in Nederland gekozen voor een Janssen-Fritsen inrichting. Dit hebben we bereikt door een continue innovatie op het gebied van toestellen en hun toepassingen binnen het bewegingsonderwijs en de turnsport.

Naast het maken van toestellen en het inrichten van zalen, verzorgen wij ook onderhoud en inspecties – betrouwbaar en onafhankelijk. Zo zijn onze klanten altijd verzekerd van een veilige sportzaal! Veilig sporten is voor ons topprioriteit. Verder zetten we ons in voor een beter milieu en gaan we voor duurzaamheid.

Ook buiten Nederland springt onze kwaliteit in het oog. We leverden turntoestellen voor diverse Olympische Spelen, WK’s en EK’s. Maar ook nieuwe interactieve manieren van bewegen behoren tot ons standaard assortiment.

Hoe lang is uw bedrijf al actief in Helmond?

Janssen-Fritsen is al 70 jaar actief vanuit Helmond: al vanaf de oprichting in 1950. Sinds 1992 zijn wij gevestigd in ons huidige bedrijfspand op Berkveld 1.

Ook vandaag de dag zijn wij lokaal betrokken. Samen met Embedded Fitness is het Inspiration center in Helmond opgezet. In dit center vindt onderzoek en ontwikkeling plaats op het gebied van interactief bewegen. Hier worden koppelingen gelegd met het bewegingsonderwijs.

Het initiatief wordt zo sterk omarmd door de gemeente Helmond en JIBB (stichting Jongeren in Beweging Brengen Helmond), dat het college van B&W zich sterk wil maken voor deze ontwikkeling en als ambassadeur en partner een bijdrage wil leveren. Tevens hebben in zeer korte termijn bijna 30 organisaties vanuit kennisinstellingen, overheid, bedrijfsleven en onderwijs een steunbetuiging gegeven voor samenwerking, onderzoek en ontwikkeling.

Wat maakt dat Helmond trots op u/uw bedrijf mag zijn?

Één van onze unieke kenmerken is de eigen productontwikkeling. Onze constructeurs hebben talloze innovaties op hun naam staan. We werken voortdurend aan technische verbeteringen. Sporters zijn immers gebaat bij veiligheid en verantwoord bewegen. Onze gezamenlijke uitdaging is het verbeteren van sportieve prestaties.

Het meest zichtbare voor Helmonders is de levering van onze turntoestellen voor diverse Olympische Spelen, WK’s en EK’s. Met de publiciteit die wij hierdoor creëren, zetten we Helmond telkens (inter)nationaal op de kaart.

Wat vindt u het meest bijzondere aan Helmond? 

De mentaliteit van de Helmonders: no-nonsense. Dit merk ik ook in ons bedrijf. We pakken door en hebben een prettige open cultuur.

Waar mag de stad Helmond volgens u trots op zijn?
Helmond blijft bouwen aan vernieuwing. De Vinex-wijken Dierdonk en Brandevoort zijn hier voorbeelden van. Vooral Brandevoort geniet landelijke bekendheid vanwege de kenmerkende architectuur. Maar ook de centrumwijk Suytkade en de nog te ontwikkelen De Weef en Oranjekade zijn voorbeelden dat de stad niet stilstaat én met de verduurzaming meegaat. Een ander voorbeeld van vernieuwen is de Automotive Campus. Hierdoor staat Helmond (inter)nationaal bekend als “hotspot” als het over automotive gaat.

Uw advies aan de stad?
We leven nu – door het Coronavirus – in onzekere tijden. Het is juist daarom van groot belang dat de gemeente Helmond o.a. blijft investeren in het lokale ondernemersklimaat, het woningaanbod, het onderwijs, sport en de infrastructuur. We mogen als stad niet stil blijven staan. Dus blijf je open blik houden en kijk vooruit!Alle berichten