ALLEEN MAAR ENTHOUSIASTE KINDEREN TIJDENS AUTOTECH

Afgelopen donderdag bezochten zo’n 800 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen uit Helmond de Automotive Campus voor het event AutoTech, als onderdeel van de Dutch Technology Week. De kinderen konden daar allerlei activiteiten doen om te ervaren hoe leuk en veelzijdig autotechniek is.

VOORAL ZELF DOEN EN ERVAREN

De leeftijd van de kinderen vraagt om activiteiten waarmee ze zelf hun handen en hoofd mogen gebruiken. Zo konden ze zelf een racewagen bouwen van het frame tot en met het laten branden van de lampjes, leerden ze het effect van een katrol bij het voorttrekken van een heuse DAF vrachtwagen, keken ze onder de motorkap van een auto, tekenden ze een zonne-auto en verwonderden ze zich bij de onthulling van de carrosserie van de Lightyear One. Ook mochten ze even meekijken op de vele schermen van Rijkswaterstaat en leerden ze van een weginspecteur wat er allemaal bij het werk komt kijken. Het enthousiasme spatte er vanaf. Zowel de jongens als de meisjes deden met alles heel fanatiek mee en luisterden aandachtig. Geen enkel kind stond aan de zijlijn.

ENTHOUSIASME OVER TECHNIEK VASTHOUDEN

Wethouder van Duurzaamheid, Mobiliteit en Cultuur Antoinette Maas vroeg zich af waar het enthousiasme van de kinderen verloren gaat. Nu zijn ze zo enthousiast, maar toch kiezen er te weinig jongens en meiden voor een opleiding in de techniek. Een leerkracht van OBS Brandevoort licht dit toe: “Het heeft te maken met het perspectief ‘hoe hoger opgeleid hoe beter’. Heel veel ouders pushen de kinderen tot een hoge opleiding, maar wat is er nu mooier dan met je handen iets maken?” Maas: “Eigenlijk zou je de ouders zo’n zelfde dag moeten geven als dat je de leerlingen geeft. Als ouders zien hoe enthousiast de leerlingen zijn en hoe ze ermee omgaan, gaat het meer leven.” Maar het ligt niet alleen bij de ouders, concludeert ze al snel. “Het zit toch ergens op de middelbare school, wanneer de kinderen in de puberteit raken en andere interesses ontwikkelen en kijken naar wat hun vriendjes en vriendinnetjes doen.”, aldus Maas. Ze geeft aan dat invloedrijke personen als André Kuipers – als ambassadeur van het Techniekpact – en andere ‘influencers’ veelvuldig ingezet kunnen worden om een opleiding in de techniek te promoten. Want dat er meer techniekleerlingen nodig zijn, is een feit.

JAARLIJKS EVENEMENT

AutoTech 2019 is in ieder geval een geslaagd evenement: ieder jaar melden zich talloze basisscholen aan om aan dit programma deel te nemen. Dankzij de bijdrage van Gemeente Helmond kunnen scholen in de regio dit event gratis bezoeken.

Bron: www.brainport.nlAlle berichten