Zorgblogger Tommie Niessen: ‘De zorg is supersterk, de mensen houden ’t vol’

Verpleegkundige Tommie Niessen (28) probeert met zijn boeken en blogs, mensen te enthousiasmeren voor het werk in de zorg. ,,Corona zorgt nu voor een apart soort marketing voor onze beroepsgroep.”

Tommie Niessen is ZZP’er én hij werkt in de zorg. Het geeft de Helmonder de vrijheid waar hij naar op zoek is. De ene keer werkt hij een periode in een verzorgingshuis, dan weer is hij een aantal maanden bezig met lezingen, workshops of een boek over de zorg. ,,In december werkte ik voor het laatst in de wijkzorg”, vertelt Niessen, aan de telefoon. ,,Maar vanaf deze week sta ik weer op de vloer. Door de uitbraak van corona voelt dat als een soort plicht op dit moment.”

Je kent veel mensen in de zorgsector. Hoe gaat met de collega’s die je spreekt?

,,De zorg is supersterk, mensen houden het vol. Iedereen heeft de drang om elkaar te helpen. Oud-medewerkers bieden zich spontaan aan en ook zijn mensen bereid om in te springen voor elkaar. Dat is een mooi ding, vind ik. Mijn vriendin werkt ook in de zorg. Ze was even ziek, maar is nu weer beter; ze begint deze week weer. Als ze me vanavond nodig hebben op die afdeling, dan kom ik helpen.”

De impact is enorm op de zorgsector, maar eigenlijk ontkomt niemand aan deze crisis. Hoe vind je dat we in Nederland omgaan met het coronavirus?

,,We hebben allemaal de toespraak van Rutte gezien. Het gaat voor veel problemen zorgen de komende periode. We kunnen niets anders doen dan de adviezen goed opvolgen en heel voorzichtig zijn. Het is een verschrikkelijke situatie natuurlijk. Bij zorginstelling Savant zijn de deuren nu gesloten voor bezoekers bijvoorbeeld. Mensen zijn daar boos over. Enigszins begrijpelijk, maar ook jammer. Het hamstergedrag vind ik ook heel raar en egoïstisch. We moeten elkaar nu juist helpen. Dat is de enige manier.”

Je werkt als verpleegkundige veel met ouderen. Zij zullen de komende periode meer geïsoleerd raken van de buitenwereld. Wat doet dat met hulpbehoevende senioren?

,,Ik denk dat veel oudere mensen bang en eenzaam zijn. Je hebt nu al een deel dat helemaal niet meer naar buiten wil. Maar dat geldt niet voor iedereen. Oudere mensen hebben vaak al het nodige meegemaakt, die zijn misschien wat minder snel onder de indruk. Mensen met dementie kun je moeilijk duidelijk maken dat ze niet zomaar naar buiten kunnen.

Het sluiten van de deuren van zorginstellingen helpt natuurlijk niet tegen de eenzaamheid. Mensen moeten zoveel mogelijk proberen te bellen. Ouderen kijken heel veel tv en dat heeft natuurlijk veel effect op deze mensen. De stress en angst om corona zullen niet minder worden.”

Je hebt met je blogs, media-optredens en boeken altijd al de aandacht willen vestigen op het belangrijke werk van zorgpersoneel. Nu staan de schijnwerpers zeker op de zorg gericht. Is het wrang dat daar een grote virusuitbraak voor nodig was?

,, Ik vind het niet wrang, zorg is gewoon heel belangrijk. Eigenlijk zou het Ontdek de Zorg Week zijn, deze week. Ik denk dat mensen nu alsnog meer te weten komen over de zorg. Aparte marketing, dat is het wel. Maar volgens mij willen heel veel mensen ons nu juist komen helpen, die signalen krijgen we wel. Overigens zijn de vakkenvullers, om maar een groep te noemen, op dit moment net zo belangrijk.”

Heb je nog een advies aan mensen?

,,Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar. Dat is dus elkaar ook níet opzoeken. Ik heb een zoontje van zeven maanden en m’n familie wil hem graag zien. Maar dat is nu dus niet slim. Het voelt misschien als afwijzen, maar dat is het natuurlijk niet. We moeten het samen doen.”

BRON: ED.nlAlle berichten