WORLD PRESS PHOTO KOMT NAAR HELMOND

Na wereldsteden als Tokyo, Montreal, Rome, Teheran, Sydney en Mexico City zal de World Press Photo Expositie 2019 dit seizoen ook te zien zijn in Helmond. Van 6 t/m 29 maart 2020 kunt u de winnaars van de 2019 World Press Photo Contest bewonderen in De Cacaofabriek.

Wethouder Antoinette Maas is blij en trots dat de expositie naar Helmond komt: “World Press Photo is een begrip! Dat de organisatie besloten heeft om met de expositie naar Helmond te komen vind ik heel bijzonder. Ik kijk er naar uit om al die prachtige, ontroerende en soms rauwe beelden van gebeurtenissen uit de hele wereld bij elkaar te zien hangen in de Cacaofabriek. Iedereen kan binnenlopen; de tentoonstelling is gratis toegankelijk. Dat vind ik heel belangrijk. Iedereen moet deze indrukwekkende expositie kunnen bezoeken. Ik verwacht dan ook een grote opkomst!”

World Press Photo of the Year

De World Press Photo of the Year is Crying girl on the Border van John Moore. De foto toont de huilende Hondurese peuter Yanela Sanchez als zij en haar moeder in bewaring worden genomen door Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen, Texas op 12 juni 2018.

Crying girl on the border’, – John Moore, United States, Getty Images

Crying girl on the border’, – John Moore, United States, Getty Images

World Press Photo Story of the Year

Dit jaar is ook voor het eerst een World Press Photo Story of the Year gekozen. De prijswinnaar is The Migrant Caravan van de Nederlands/Zweedse fotograaf Pieter ten Hoopen. De serie documenteert de grootste migrantenkaravaan in de recente geschiedenis: 7.000 migranten, onder wie minstens 2300 kinderen. Flamingo Socks van de Nederlandse fotograaf Jasper Doest won de tweede prijs in de categorie Nature – Singles. Deze en ruim 150 andere bekroonde beelden van 43 fotografen uit 25 landen zijn vanaf vrijdag 6 maart 2020 te zien in de World Press Photo 2019 Helmond tentoonstelling in De Cacaofabriek.

Exhibition 2019 in Helmond

World Press Photo verbindt de wereld met verhalen die ertoe doen. De tentoonstelling laat confronterende en ontroerende foto’s van de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van het jaar zien. De winnende foto’s zijn samengevoegd tot een reizende tentoonstelling die jaarlijks door meer dan 4 miljoen mensen wordt gezien. De 62e editie van de beroemde reizende tentoonstelling staat in grote wereldsteden als Tokyo, Montreal, Rome, Teheran, Sydney en Mexico City. In maart 2020 wordt ook Helmond aan dit lijstje toegevoegd. “De Cacaofabriek is, naast muziek, film en beeldende kunst ook steeds vaker de plek voor het maatschappelijk debat. We zien een soort ‘Forum’ als nieuwe programmalijn ontstaan. De Cacaofabriek heeft een breed publieksbereik. Met de World Press Photo tentoonstelling halen we letterlijk de wereld naar Helmond en we hopen dat iedereen van jong tot oud het komt zien. De entree is daarom gratis gehouden,” aldus Jochem Otten (directeur Cacaofabriek).

De indrukwekkende beelden van fotografen van over de hele wereld zullen van 6 t/m 29 maart 2020 te zien zijn in De Cacaofabriek. De vastberaden partners OBSH, Rabobank Helmond Peel Noord, Gemeente Helmond, Eindhovens Dagblad en De Cacaofabriek maken de expositie met hun bijdrage gratis toegankelijk voor iedereen. Pieter Michielsen (directievoorzitter Rabobank Helmond Peel Noord) zegt daarover: “Fantastisch dat dit project naar Helmond komt. En bovenal dat iedereen er naartoe kan, jong en oud. Dat is ook de reden dat Rabobank graag als partner betrokken is: kunst voor iedereen toegankelijk maken.”

Blik op de wereld

De groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, OKC De Bundertjes, OKC De Lindt, OKC De Rakt, OKC De Stroom en OBS ‘t Hout zullen met de komst van deze expositie extra aandacht besteden aan visuele journalistiek en verhalen die ertoe doen middels educatieproject ‘Blik op de wereld’, wat door de partners van WPP Helmond wordt geïnitieerd. “Behalve het bezoek aan de expositie zetten we ook in op een uitdagend en interactief onderwijsproject, dat al begint in de klas. Door zelf actief bezig te zijn met fotografie hoop ik dat leerlingen ervaren dat het een taal is, een manier om zich uit te drukken. En dat kunst op die manier kan communiceren over betekenisvolle thema’s. Zo wordt kunst persoonlijk én komt het enorm dicht bij maatschappelijk burgerschap, een mooie combinatie,” zo motiveert Hans Fuchs (directeur OBSH) zijn enthousiasme over het project.

Andere scholen uit zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs die geïnteresseerd zijn in dit educatief programma kunnen zich nog aanmelden via Marvin Corneille, coördinator educatie voor WPP Helmond MarvinCorneille@obsh.nl. De expositie wordt officieel geopend op vrijdag 6 maart 2020 om 17.00u. Daarna is de expositie gedurende 3 weken dagelijks te zien.Alle berichten