Koning Willem-Alexander bezoekt Helmonds bedrijfsleven

HELMOND – Koning Willem-Alexander bracht woensdagmiddag een werkbezoek aan Helmond. Hij bezocht  twee innovatieve bedrijven en maakte zo kennis met de ‘slimme handen’ van de Brainport-regio. 

Zijne Majesteit de Koning vouwt het blauwe haarnetje open, zet het op zijn hoofd en stopt zijn haren eronder. Over zijn pak trekt hij een wegwerp stofjas aan. Zijn buurvrouw, de Helmondse burgemeester Elly Blanksma, is ondertussen in gevecht met plastic overslofjes. Grinnikend: ,,Had ik maar geen hoge hakken aan moeten trekken.”Het is woensdagmiddag, 14.25 uur. Op het programma staat bedrijfsbezoek nummer twee van vandaag:  een rondleiding over de werkvloer van het Helmondse bedrijf Huijbregts.

Achter de deur naar de fabriekshal hangt een deken van bouillonblokjeslucht. Bij Huijbregts worden poeders gemengd voor de voedingsmiddelenindustrie, vertellen werknemers aan de koning die zich verwondert over de enorme industriële mengers die boven in de nok van de fabriek hangen. Door een buizensysteem worden intussen ingrediënten als zout, paprikapoeder, knoflook of aardappelzetmeel aangevoerd. Daarvan mixt Huijbregts voor verschillende afnemers kant en klare kruidenmengsels. Zo’n 250 ton gaat er per dag wel doorheen, vertelt commercieel directeur Hein Hamelijnck. ,,En die belanden dan bijvoorbeeld in snacks, als coating voor frietjes of als mengsel bij salades.”   In hun branche behoort Huijbregts bij de top en dat is dan ook de reden dat er vandaag onalledaagse gasten rondlopen. Het werkbezoek van koning Willem-Alexander aan Helmond is bedoeld om kennis te maken met de maakindustrie van Brainport. Om handen te schudden met ‘de slimme handen’, zoals hij de vakmensen zelf noemt.

De rondgang van de Majesteit en zijn gevolg begon deze middag net iets over half twee bij het Helmondse bedrijf MTA, dat mechatronische machines en systemen maakt. De koning werd door de twee directeuren meegevoerd langs complexe vindingen waar het bedrijf een aandeel in heeft, zoals bijvoorbeeld een robot die kan detecteren wanneer een asperge rijp is om de grond te verlaten en die de asperge zelf kan steken. En dat terwijl jaren geleden iedereen zeker wist dat dit onmogelijk was, merkte de koning opgewekt op. Onmogelijke klussen klaren, daar is deze regio juist dol op, werd hem in Helmond meer dan eens verteld. En daar zit ook een pijnpunt, liet fabrieksdirecteur Frans Huijbregts weten. Elly Blanksma: ,,De groei hier is ongekend. Maar hoe zorgen we dat we genoeg mensen opleiden om het werk te kunnen uitvoeren?”

Om die reden sloot de koning ook aan bij een gesprek over talentontwikkeling. Daarin vertelden een ex-kok en oud-meubelmaker over hun switch naar laboratoriumwerk en metaalbewerking. Ook legden de directeuren van het Helmondse ROC Ter AA en het Eindhovense Summa College uit hoe ze hun scholen inrichten naar de groeiende vraag naar vakmensen. ,,U moet de volgende keer echt bij ons langskomen om dat te zien”, zei Petra van Lange van Summa. Het leverde een grijns op bij de koning, die deze dag het aantal uitnodigingen al niet meer op twee handen tellen kon.

Bron: EDAlle berichten