Vlisco lanceert vijf stoffen ter ondersteuning van vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld in Congo

City of Joy collection by Abiola Adeniran-Olusola. © Atong Atem for Vlisco

Ze zijn gemaakt in Helmond, maar bedoeld om aandacht te vragen voor het leed van verkrachte vrouwen in Congo. Textielfabrikant Vlisco lanceert een collectie van vijf nieuwe stoffen onder de naam City of Joy. 

Een deel van de opbrengst gaat naar het gelijknamige instituut dat vrouwen ondersteunt die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in Congo. Het Oost-Afrikaanse land wordt al jaren geteisterd door een bloedige burgeroorlog. Strijdende partijen zetten daarbij verkrachting van vrouwen in als oorlogswapen.

City of Joy collection by Aisha Ayensu. © Atong Atem for Vlisco

City of Joy collection by Aisha Ayensu. © Atong Atem for Vlisco

Nobelprijswinnaar

De collectie ontstond na een bezoek van Vlisco-ontwerpster Gabriela Sánchez y Sánchez de la Barquera aan City of Joy in Congo. Deelneemsters aan herstelprogramma’s vroegen haar stoffen te ontwerpen die het werk eren van de oprichter van City of Joy, Nobelprijswinnaar en chirurg Denis Mukwege.

In de stoffen zijn tal van symbolen herkenbaar die staan voor de vrouwelijke vorm, de schoonheid van het land Congo, pijn, kracht en vreugde. Vijf Afrikaanse ontwerpsters werkten hierbij samen met vijftien slachtoffers van seksueel geweld. De stoffen zijn onder meer te koop via de website van Vlisco.

BRON: ED.nlAlle berichten