Aukje Kuypers nummer 1 topvrouw in de bouw

Aukje Kuypers, CEO van Kuijpers Installaties is op de eerste plaats geëindigd in de nieuwe Top 50 bouwvrouwen van Cobouw. Vorig jaar werd ze nummer drie.

Kuypers scoorde op criteria omzetverantwoordelijkheid en aantal FTE het hoogst. Daarnaast was ze afgelopen jaar op diverse vlakken zichtbaar in de bouw. Ze won vele prijzen, zo werd ze Zakenvrouw van het Jaar.

Diversiteit op agenda

Ook zette Kuypers diversiteit nadrukkelijk op de agenda binnen haar bedrijf: ze zorgde voor een viervoudiging van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee is Kuypers voor Cobouw de terechte nummer 1.

Cobouw Vrouwenweek

Het aantal vrouwen dat in de bouw werkt, is nog steeds erg laag. Ze zijn er wél, maar ze zijn lastig te vinden. Cobouw besteedt daarom de hele week, in het kader van Internationale Vrouwendag, aandacht aan vrouwen in de bouw. Vandaag is ook de nieuwe Top50 Bouwvrouwen van Cobouw bekend gemaakt.

“Erg leuk”, reageert Kuypers als ze hoort dat ze op een prominente positie terecht is gekomen in de lijst. “Vorig jaar heeft de lijst voor heel veel leuke reacties gezorgd, sommige mensen vonden dat ik toen al op nummer 1 had moeten staan”, zegt ze enthousiast.  “Voorheen hield ik niet zo van lijstjes, maar nu zie ik het als een goed podium om mensen die bijzondere dingen doen voor de bouw, zichtbaar te maken. Dus ik ben erg trots dat ik hierin sta.”

Dura Vermeer

Op nummer 2 en 3 eindigden Marijke Nas en Marieke Mentink, twee topvrouwen van Dura Vermeer. Ook deze vrouwen scoorden hoog op de beoordelingscriteria. Bovendien stonden zij aan de basis van het vrouwennetwerk van Dura Vermeer, EVA.

Het is de tweede keer op rij dat Cobouw de Top50-bouwvrouwenlijst publiceert. Net als vorig jaar heeft Cobouw voor het samenstellen van de lijst de samenwerking gezocht met het vrouwennetwerk Topvrouwen in de Bouw en Infra. Daarnaast heeft Cobouw diverse oproepen gedaan op de website en op social media-kanalen. Ook zijn de grootste bouwers van Nederland benaderd met de vraag of ze hun topvrouwen wilden opgeven voor deze lijst.

Veel aanmeldingen

Dit jaar zijn er overweldigend veel aanmeldingen binnen gekomen. Daarom kon Cobouw helaas niet alle vrouwen een plek gunnen. Maar Cobouw heeft geprobeerd een weloverwogen afweging te maken (zie de criteria bij de lijst).

Reacties

Het initiatief heeft net als vorig jaar, naast enorm veel en positieve reacties, ook wat negatieve reacties opgeleverd. Niet elke vrouw die benaderd is, of elke bouwer, wilde eraan meewerken. Sommige vrouwen vinden een ranglijst ‘te mannelijk’, of ‘ouderwets’. Maar er zijn ook bedrijven die simpelweg geen vrouwen in de top in dienst hebben, of bang zijn dat hun vrouwen weggekaapt worden als ze te zichtbaar in de publiciteit verschijnen.

Toch vindt Cobouw het belangrijk om de topvrouwen in het zonnetje te zetten, om te laten zien dat ze er wel zijn. Daarnaast willen wij als vakblad de discussie over de positie van de (top) vrouw in de bouw losmaken.

Bron: Cobouw.nl

Foto: © Kuijpers



Alle berichten