Tahné Kleijn stadskunstenaar van Helmond: ‘Ik mis mijn camera weleens’

Tahné Kleijn is de eerste Helmondse stadskunstenaar die voor twee jaar benoemd is. Een goede beslissing vindt de 29-jarige fotografe. ,,Een jaar is te kort. Het zou ook beter zijn om al eerder bekend te maken wie de volgende stadskunstenaar wordt. Dan kan die zich beter voorbereiden.”

Kleijn komt net uit een bespreking over Goeikes 2, het vervolg op haar succesvolle fotoproject met Helmonders uit alle delen van de stad. Inspiratiebron is nu het werk van de zestiende-eeuwse Helmondse landschapsschilder Lucas Gassel. Begin maart verschijnt het fotoboek. Daarna is er weer een buitenexpositie in het centrum. Dit keer zijn er geen foto’s van Kleijn te zien. ,,Ik wilde dat er twaalf nieuwe kunstenaars aan de slag gingen. Dan moet je ook niet zelf nog een keer meedoen.”

Jonge makers

Ze gaat overigens zelf nog wel iets doen rond Lucas Gassel; een fotoserie over jonge makers uit de stad. Bij de expositie ‘Imaginaire landschappen’ in Museum Helmond is al de eerste foto uit Kleijns serie te zien.

De stadskunstenaar zat het afgelopen jaar niet stil en haar agenda voor het komende jaar is ook al goed gevuld. Projecten met kinderen of oude mensen vindt ze het tofst. Zo werkte ze samen met zorgblogger Tommie Niessen aan de reizende expositie ‘Oude mensen waren jonge mensen toen jonge mensen nog geen mensen waren’.

Die krijgt een vervolg. En begin volgend jaar gaat een junior stadskunstenaar onder Kleijns vleugels aan de slag. Verder is ze druk met presentaties, workshops, fondsen werven en projecten begeleiden. ,,Ik zit veel achter de computer. Ik mis mijn camera weleens. Maar ik kan niet twee jaar lang alleen maar foto’s maken.”

Ze krijgt veel energie van het stadskunstenaar zijn, vertelt ze. ,,En ik doe projecten die ik anders nooit zou doen.” Ze noemt Waskracht, het improvisatietheater dat volgend jaar door de wijken trekt. Kleijn is bezig met de wereldrecordpoging ‘langste waslijn’, de aftrap van Waskracht. Er worden projectjes aan gekoppeld om geld in te zamelen voor Helmondse kinderen die onder de armoedegrens leven. ,,Die willen we een leuke dag bezorgen.”

Sinds kort heeft Kleijn een atelier in de stad. Nico’s – in het pand aan de Markstraat zat vroeger kapsalon Nico van de Kerkhof – moet een creatieve broedplaats voor jonge talenten worden. Kunstenaars tot 35 jaar oud kunnen er voor 75 euro per maand of 5 euro per dag een werkplek huren.

Quukske

Zelf pakt Kleijn haar camera weer uit de tas voor het project waarmee ze haar stadskunstenaarsschap gaat afsluiten; Quukske. Dat wordt een boekje met foto’s en verhaaltjes over Helmond door de eeuwen heen. ,,Helmonders weten te weinig over de geschiedenis van hun stad. Dat geldt ook voor mezelf hoor. In dat boekje kun je elke dag bij de koffie een leuk weetje lezen. En er komen recepten voor koekjes bij.”

Bron: ED.nlAlle berichten