Noël Silalahi (19) is vanaf vandaag een jaar lang jeugdburgemeester

Noël Silalahi (19) is vanaf donderdag een jaar lang jeugdburgemeester van Helmond. De aanstaande student bestuurskunde wil dat jongeren wat doen voor de samenleving. „Dat hoeft niet meteen in de politiek. Al doe je maar iets in je eigen straat.”

Hij werkt twintig uur per week in een supermarkt, traint voetballers onder de twaalf bij SV De Braak en is voorzitter van stichting Ain ni ain, waarmee hij geld inzamelt voor noodhulp aan de Molukken. Tussendoor is hij bezig met het afronden van de havo op het volwassenenonderwijs.

Noël Silalahi vindt dat jonge mensen zich moeten inzetten voor de samenleving. „Gelukkig heb ik makkelijk praten, want ik hoef geen hele dagen naar school.” Hoewel, ook zonder dat voordeel toont Silalahi zich maatschappelijk betrokken.

Een jaar geleden sloot hij zich aan de bij de jeugdgemeenteraad van Helmond. In dit clubje discussiëren jonge inwoners over wat hen bezighoudt én ze adviseren het stadsbestuur. Trainen bij SV De Braak doet hij al jaren. Maar naast voetbal vindt Silalahi ook politiek reuze interessant.

„Ik heb geschiedenis altijd leuk gevonden. Op mijn zestiende ging ik met mijn schoolklas op excursie naar Den Haag. Tijdens de rondleiding door de Eerste en Tweede Kamer en het Binnenhof hoorde ik de geschiedenis van onze staatsinrichting. En toen werd ik nieuwsgierig naar hoe het nu is en verder gaat.”

Wat wil je bereiken als jeugdburgemeester?

„Ik zou willen dat veel jongeren gaan participeren. Niet alleen in de politiek, al doe je maar iets in je eigen straat. Ik wil dat jongeren zich veilig kunnen voelen tijdens het uitgaan, dat het onderwijs aansluit bij hun gezondheid en dat studenten buiten Helmond terugkeren na hun studie.”

Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?

„We lanceren vandaag de Jeugdagenda. We willen dat jongeren meer inspraak krijgen. Ik wil ook met de jeugdgemeenteraad ons meer laten zien op sociale media. Ik wil de wijken ingaan, jongeren vragen wat zij belangrijk vinden, wat goed gaat en wat beter kan en daar filmpjes van maken. Dat is voor mij politiek: naar de mensen toegaan en horen hoe het met ze gaat.”

Na de zomer begint Silalahi aan een studie bestuurskunde en overheidsmanagement in Den Bosch. Het jeugdburgemeesterschap is zo bezien een soort stage. Uiteindelijk wil hij het liefst aan de slag als beleidsadviseur op een ministerie in Den Haag, maar een plek in de Helmondse gemeenteraad ziet hij ook wel zitten. „Ik ben geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en vind het leuk om mensen te adviseren over hoe dingen beter kunnen.”

‘Mijn opa vocht voor de drie kleuren’

Silahali heeft Molukse roots en bij hem thuis gaat het vaak over geschiedenis. Bijvoorbeeld over hoe zijn opa streed voor het Nederlandse leger in Indonesië maar na de onafhankelijkheid het land werd uitgejaagd. „Mijn opa vocht voor de drie kleuren. Dus ik weet wat het is om trots te zijn op een land. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn eigen cultuur heeft, maar die moet niet te veel afwijken van wat hoort in Nederland.”

Hoewel een burgemeester boven de partijen dient te staan, heeft Silahali zijn eigen politieke voorkeur. „Toch wel aan de rechterkant. Als ik nu moest stemmen, zou dat op Forum voor Democratie of ChristenUnie zijn. Ik ben van de saamhorigheid en niet te veel individualisering. Maar ik respecteer ieders opvatting. Ik zie politiek als een boksring waar je lekker kunt sparren, waar het mag clashen en schuren waarna er toch een besluit komt.”

BRON: ED.nlAlle berichten