Museum Helmond ontvangt ruim 44.000 euro voor een ‘coronaproof museum’.

Goed nieuws voor Museum Helmond dat ruim 44.000 euro heeft ontvangen van Kickstart Cultuurfonds. Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, dat in samenwerking met diverse andere private fondsen ruim 1,4 miljoen euro aan 41 musea doneert. Onder hen zijn Museum Helmond (44.407 euro), Museum de Fundatie (20.000 euro), Museum Joure (51.980 euro) en Natura Docet Wonderryck Twente (19.470 euro). Musea konden een aanvraag indienen om hun museum coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.

Museum Helmond bestaat uit het middeleeuwse Kasteel Helmond en de naastgelegen Kunsthal Helmond. Om meer publiek veilig te kunnen ontvangen stelt het museum een deel van het kasteel, dat voorheen verborgen bleef, open voor publiek. De aanpassingen die hiervoor nodig zijn, worden voor een groot deel gefinancierd door Kickstart Cultuurfonds. Deze duurzame oplossing heeft grote meerwaarde voor de locatie.

Marianne Splint, directeur Museum Helmond: “Museum Helmond spreekt zijn grote dankbaarheid uit voor de toekenning van het Kickstart Cultuurfonds. Deze toekenning is van cruciaal belang om Kasteel Helmond, dat zijn oorsprong vindt in de 14de eeuw, klaar te stomen voor de corona-uitdagingen van onze 21ste eeuw. We maken van een nood een deugd. Niet alleen wordt de kasteelroute velliger, ook maken we een nieuw en extra groot deel van het kasteel toegankelijk voor het publiek.”

Hoewel de maatregelen rondom het coronavirus grote consequenties hebben voor de culturele sector, en dus ook voor de projecten die Kickstart Cultuurfonds ondersteunt, wil het fonds zich hard maken voor de ondersteuning van de sector. Inmiddels zijn de twaalf toekenningsrondes van het Kickstart Cultuurfonds allemaal voltooid en bekendgemaakt. Op www.kickstartcultuurfonds.nl zijn alle toekenningen terug te vinden. Er kan niet meer worden aangevraagd.

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte – en tijdelijke – Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.Alle berichten