Koning Willem-Alexander bezoekt bedrijf Xycarb in Helmond

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het Helmondse bedrijf Schunk Xycarb Technology. Zijne Majesteit was in het gezelschap van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het bezoek stond in het teken van veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur op de werkvloer.

Uit cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat werknemers steeds vaker betrokken zijn bij ernstige ongevallen op het werk. Xycarb kan er over meepraten: in 2014 kwamen bij het Helmondse bedrijf twee medewerkers om het leven bij een arbeidsongeval.

Hierna is bij Xycarb gewerkt aan het verbeteren van de veiligheidscultuur en is er een meerjarig veiligheidsplan opgesteld. Sinds 2016 wordt de productie jaarlijks één dag stilgelegd om gezamenlijk tijd te besteden aan veiligheid. Tijdens deze veiligheidsdag worden oefeningen gedaan, lezingen gegeven en gaan medewerkers in gesprek over veiligheid.

Koning Willem-Alexander en burgemeester Elly Blanksma bij Schunk Xycarb Technology in Helmond. © RV

Nabestaanden betrokken bij verbeteringen

Nabestaanden van de slachtoffers van het arbeidsongeval zijn betrokken bij de veiligheidsverbeterplannen van Xycarb en zijn actief als vrijwilliger bij de stichting Arbeidsongevallen. De keuzes en ervaringen van de nabestaanden zijn voor de Inspectie SZW een inspiratiebron geweest om een project op te zetten over de cultuur van gezond en veilig werken.

De Koning en staatssecretaris Van Ark spraken dinsdag met medewerkers van Xycarb, nabestaanden van de slachtoffers van het ongeval en de Inspectie SZW. Het ging over de achtergronden en de inhoud van het veiligheidsbeleid van Xycarb en over de rol van de Inspectie.

Rondleiding

Na het gesprek was er een rondleiding door een deel van de productielocatie, waarbij er onder meer aandacht was voor de praktijk van de veiligheidsmaatregelen en het veiligheidsbeleid. Tot slot spraken de Koning en de staatssecretaris met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vakbonden en brancheorganisaties over de veiligheidscultuur bij bedrijven en over de rol van de Inspectie SZW.

BRON: ED.nl

Foto: Ministerie van DefensieAlle berichten