In Helmond zijn we er voor elkaar

Van 1 t/m 8 oktober roept Helmondvoorelkaar alle inwoners van Helmond op om extra in actie te komen tegen het groeiende probleem: eenzaamheid. Zo blijkt uit recent onderzoek van vrijwilligersplatform NLvoorelkaar dat de behoefte aan nieuwe contacten groeit, maar ook dat vrijwilligerswerk het gevoel van eenzaamheid vermindert. Een win-win voor vrijwillige inzet én participatie.

Groeiende behoefte aan nieuwe contacten

NLvoorelkaar constateerde in hun jaarlijks gebruikersonderzoek een trend op het gebied van eenzaamheid. Er bleek een groeiende behoefte aan nieuwe contacten. Zo werd in 2019 voor het eerst ‘meer mensen ontmoeten’ de meest gekozen reden om hulp te vragen via het platform en verdubbelde dat jaar de contacten rondom maatjes en gezelschap. Verder gaf 21% van de respondenten aan eenzaamheid als een erg belangrijke keuze te zien om vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens de coronacrisis steeg dit percentage zelfs naar 37%!

Vrijwilligerswerk vermindert gevoel van eenzaamheid

Ook bleek uit recent onderzoek dat het doen van vrijwilligerswerk de negatieve gevoelens gerelateerd aan eenzaamheid vermindert. Zo geeft 88% van de 2.139 respondenten aan dat zij meer contacten hebben opgedaan en zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen door vrijwilligerswerk te doen. “Het is enorm mooi om te zien dat ook de gebruikers van Helmondvoorelkaar steeds meer omdenken. Zij lossen hiermee hun eigen hulpvraag (eenzaamheid) op, door een ander te helpen. Door het doen van vrijwilligerswerk leren zij nieuwe mensen kennen en breiden ze hun netwerk uit. Zo zien we maar weer dat helpen écht happy maakt!”, vertelt Renske van Helmondvoorelkaar.

Week tegen eenzaamheid met Helmondvoorelkaar

Om zoveel mogelijk bekendheid en bewustwording voor het thema eenzaamheid te creëren in de Gemeente Helmond pakt Helmondvoorelkaar flink uit in de week tegen eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober. Renske vertelt: “We gaan in die week dagelijks inwoners van Helmond  inspireren en activeren om iets voor een ander te betekenen. Inwoners van Helmond kunnen zich gemakkelijk inschrijven voor de actie via ons platform en ontvangen elke ochtend een kleine opdracht om eenzaamheid in hun eigen omgeving tegen te gaan in hun mailbox. We gaan ons best doen om samen zoveel mogelijk gezelschapsvragen die op dit moment nog openstaan op ons platform, op te lossen.”

Zet je samen een dagdeel in voor Helmond

Voor mensen die graag iets met anderen willen doen in de Week tegen Eenzaamheid, hebben we vier buitenactiviteiten bij maatschappelijke organisaties georganiseerd. Samen coronaproef de handen uit de mouwen voor Helmond:

  • Donderdag 1 oktober van 14.00 – 15.30 bramen plukken bij De Bundertjes
  • Vrijdag 2 oktober van 10.00 – 12.00 uur meehelpen in de Speeltuin Helmond West
  • Maandag 5 oktober van 10.00 – 12.00 uur dennetjes trekken in de bossen met de IVN
  • Woensdag 7 oktober van 14.00 – 16.00 uur dennetjes trekken in de bossen met de IVN

Wil je mee, meld je dan aan via je account op Helmondvoorelkaar of stuur een mail naar info@helmondvoorelkaar.nl. Bellen kan ook: 0492 598989.Alle berichten