Helmondse leerlingen tijdens Dutch Design Week: ‘Even wennen aan drinkbare sla’

Ooit geweten dat sla goed groeit door vissenpoep? Zes leerlingen van Helicon uit Helmond bewijzen dat tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. In negen dagen serveren zij naar verwachting een kleine tweehonderd kilo groenvoer in hun pop up saladbar.

Het ziet er bijzonder uit. Op de vijfde etage van het Veemgebouw in Eindhoven staan vier grote visbakken met daarin zo’n zeshonderd forellen. Hun uitwerpselen worden via een pompsysteem naar de tientallen meters lange bedden met slaplanten en kleikorrels gepompt. Door die korrels worden de uitwerpselen weer gefilterd, waardoor het overgebleven, schone water weer terug naar de vissen gepompt kan worden. De cirkel is rond, precies wat de Helmondse leerlingen voor ogen hebben. ,,Grond van boeren wordt vaak niet met rust gelaten. Er wordt veel in geknald en je krijgt veel afvalstoffen in de grond. Hier doen we dat anders”, legt derdejaars leerling Romy Manders de ‘stadslandbouw’ uit.

De geteelde sla wordt tijdens de designweek verwerkt in salades kip teriyaki, caprese, vegan of forel. In hun tijdelijke saladebar in een hoek van de vershal in het Veemgebouw worden die verkocht. Noah Sevens, Sanne van Rijn, Sander Konings, Romy Manders, Maud van Eert en Sanne Coolen werken beurtelings en in groepjes achter de toonbank. Het is het slotstuk van tien weken stage bij Duurzame Kost, het bedrijf dat de sla teelt.

De leerlingen hebben in die vierhonderd uur werk veel geleerd over duurzaamheid. ,,Voor mijn schooltijd was ik daar nog niet zoveel mee bezig. Met hele kleine dingen kun je echter veel bereiken. Gebruik voorwerpen opnieuw en gooi niet alles zo snel weg.”

Blender

Het zestal heeft voor de designweek ook een eigen drankje ontwikkeld: Urban Djuuze. Daarin zit onder meer sap van de appels uit de Philips Fruittuin, limoen, zelfgekweekte munt en basilicum. ,,Alles wat in de blender gaat, gebruiken we ook. Er zijn geen reststromen”, zegt Sevens. Het duurde enkele weken alvorens het beste recept was gevonden. Alle collega’s in de Vershal dienden als proefpersoon. ,,Limoen is bijvoorbeeld een goede, zoete tegenhanger van sla, want die wordt in een sap snel bitter. Het smaakt echt lekker, al zal het voor sommigen even wennen zijn om sla te drinken.”

FOTO: Vlnr: Helicon-leerlingen Romy Manders, Maud van Eert, Noah Sevens en Sanne Coolen in hun tijdelijke saladebar in het Veemgebouw.

BRON: ED.NLAlle berichten