Helmondse broers zamelen geld in voor coronahulp met armbandjes die voor bewustzijn zorgen

Toen de samenleving op slot ging, wilden Luke (17) en Ryan (19) Hectors uit Helmond iets doen voor mensen die getroffen zijn door corona. Het resultaat: de SignalBand. De opbrengst gaat deels naar goede doelen.

Klanten van supermarkt Jan Linders in Mierlo-Hout kan het misschien zijn opgevallen: medewerker Ryan Hectors (19) draagt sinds kort tijdens het vakkenvullen een donkerblauw armbandje met het woord SIGNAL.

Met zijn jongere broer Luke (17) bedacht hij de SignalBand. Er zijn twee kleuren verkrijgbaar: donkerblauw en wit. „Donkerblauw staat voor een kwetsbare groep of vitaal beroep, dat heb ik in de supermarkt. Wit staat voor een laag risico en dus minder kwetsbaar.”

Inchecken bij restaurant

De broers hopen dat de siliconen bandjes bijdragen aan veiligheid en inzicht in de openbare ruimte. „We wilden iets doen dat bijdraagt aan beter afstand kunnen houden en zichtbaar maken wie kwetsbaar is. Het kan ook helpen bij bijvoorbeeld inchecken bij een restaurant.”

Sinds deze week zijn de bandjes voor zes euro per stuk te koop op hun website. „We hebben er binnen een week bijna vierhonderd verkocht. De meeste in Nederland, maar ook in Amerika, België, Frankrijk en Duitsland.”

Nu komt het tweede doel van de bandjes in beeld. De gebroeders Hectors willen geld inzamelen voor wereldwijde coronahulp. Veertig procent van de opbrengst is hiervoor bestemd. „Per land zoeken we de komende tijd lokale goede doelen. Als we geen geschikt doel vinden, doneren we het geld aan de Wereldgezondheidsorganisatie.”

Samenleving op slot

Het idee ontstond toen de samenleving op slot ging. „We konden niet meer sporten, niet meer bij opa en oma op bezoek. Toen wilden we iets terugdoen voor de mensen die getroffen zijn door corona.”

Zijn de jongens niet bang dat de bandjes schijnveiligheid bieden? „Het kan ondersteunend zijn. Wij denken dat mensen liever een bandje dragen dan een corona-app downloaden, want daarbij komt privacy in het geding.”

En als iemand een wit bandje draagt maar toch kwetsbaar is? „Het is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Ook in een gesprek kun je liegen. De mensen om je heen weten toch wel hoe het met je gaat.”

Justin Bieber

Via social media promoten de twee hun bandjes wereldwijd. Daarbij krijgen ze hulp van zangeres Sera I Am uit Sliedrecht, onder meer beroemd vanwege haar online duet met superster Justin Bieber. Zij heeft bijna een miljoen volgers op Instagram, waar ze deze week de SignalBand gaat promoten.

Luke gaat volgend schooljaar mbo marketing studeren, Ryan staat al ingeschreven voor hbo international business. Met de SignalBand doen ze alvast ervaring op in hun toekomstig werkveld. „We zijn heel benieuwd. We hebben ook al interesse van bedrijven in Zuid-Afrika. Die willen de bandjes misschien inzetten om hun personeel tijdens het werk bewuster te maken.”

Bron: ED.nlAlle berichten