Helmond timmert aan de weg: Grote projecten in 2020

Ook in het afgelopen jaar werd er in Helmond weer veel vergaderd, gestemd, gepland en gepresenteerd. In 2020 zijn er de nodige resultaten zichtbaar in de stad. Het ED zette vast vijf momenten op een rijtje om naar uit te kijken.

World Press Photo-expositie

Een mooie primeur voor Helmond. De prestigieuze World Press Photo-expositie komt in maart naar de stad. De reizende tentoonstelling herbergt meer dan honderdvijftig bekroonde nieuwsfoto’s van over de hele wereld. Dankzij steun van de gemeente en een commerciële partij is de expositie in De Cacaofabriek straks gratis te bezoeken. Ook bijzonder: het openbare basisonderwijs in Helmond besteedt uitgebreid aandacht aan de foto-expositie.

Burgemeester Geukerspark

Het ziet er nu nog wat rommelig en modderig uit, maar eind april wordt het Burgemeester Geukerspark toch echt al officieel geopend. Het stadspark moet een van de nieuwe paradepaardjes van Helmond worden. Er komt onder meer een woontoren en een horeca-paviljoen, maar er is ook genoeg ruimte voor wandelaars en fietsers. Het park, waar ook de Aa straks doorheen zal stromen, wordt in totaal 2,5 hectare groot. Tientallen bomen, struiken, planten en bloemen moeten het plaatje completeren.

Het Vermaakperron

Het duurde even voordat er een duurzame oplossing was gevonden, maar het EDAH Museum en het Draaiorgelmuseum kunnen samen de toekomst tegemoet in de oude hallen van Van Gend en Loos. De gemeente Helmond onderzocht de mogelijkheden en investeerde uiteindelijk in het project dat de naam ‘Vermaakperron’ heeft meegekregen. En zo blijft er een stukje Helmonds erfgoed bewaard aan de Binnen Parallelweg, op loopafstand van het station.

De beide musea moeten in het voorjaar van 2020 de deuren kunnen openen.

Lucas Gasseljaar

Plannen waren er genoeg, geld bleek er wat minder te zijn. Desalniettemin gaat de organisatie ervan uit dat de bekende kunstschilder Lucas Gassel, die 450 jaar geleden overleed, op gepaste wijze kan worden herdacht. De provincie hield de hand op de knip en dus ging er onder meer een streep door een spetterende lichtshow.

Wat er in 2020 overblijft? Er komt een expositie, een boek en er zijn verschillende activiteiten te bezoeken.

Dr.-Knippenbergcollege

Hoewel het nieuwe Dr.-Knippenbergcollege pas in april 2021 opgeleverd wordt, zal er komend jaar stevig doorgewerkt worden op en rondom De Braak. In het nieuwe jaar wordt er direct begonnen met de funderingswerkzaamheden, waarna langzaam maar zeker het drie-armige gebouw vorm gaat krijgen.

In oktober werd duidelijk dat de bodem verontreinigd is en dat de saneringskosten 334.000 euro bedragen. De gemeente Helmond gaat er echter vanuit dat de herontwikkeling van De Braak geen vertraging gaat oplopen.

BRON: ED.nlAlle berichten