Helmond schiet verenigingen te hulp met noodfonds

Dat maakte burgemeester Elly Blanksma dinsdagavond bekend in de gemeenteraad. Die besprak het plan om ruim elf miljoen euro uit te trekken om de stad sterker uit de coronacrisis te laten komen. Dat plan is vastgelegd in de laatste crisis- en herstelnota. Het geld komt uit de spaarpot van de gemeente en wordt mogelijk aangevuld door het rijk.

Het noodfonds voor verenigingen stond nog niet in de plannen. „Maar dat komt er as soon as possible”, zei Blanksma. Ze reageerde daarmee op vragen van Berry Smits (Helmond Aktief) en Cor van der Burgt (VVD). Die wilden weten of het stadsbestuur ook oog heeft voor verenigingen die in zwaar weer belanden door de coronacrisis.

Alle verenigingen aangeschreven

Ja dus, benadrukte wethouder Harrie van Dijk even later. „We hebben na het uitbreken van de crisis alle sportverenigingen aangeschreven met de vraag tegen welke problemen ze aanlopen. Die hebben we nu in beeld.” Dat geldt ook voor culturele instellingen en verenigingen, vulde wethouder Antoinette Maas aan.

Hoeveel geld er in het noodfonds wordt gestort, hield Blanksma nog voor zich. „Daar komen we later op terug. Maar ik kan wel zeggen dat we maatwerk willen leveren aan verenigingen én instellingen die in de problemen raken.”

In het voorjaar schoot Helmond al tal van clubs te hulp. Zo schortte de gemeente de huur voor gemeentelijke panden op. Mogelijk kunnen verenigingen nu ook rekenen op een bijdrage wanneer zij door corona hun inkomsten hebben zien teruglopen.

2,75 miljoen naar Rijpelberg

Het plan om ruim elf miljoen euro in de stad te investeren, kon op brede steun van de politieke partijen rekenen. Er gaat bijvoorbeeld 2,75 miljoen euro naar de wijk Rijpelberg, om daar onder meer een nieuw wijkhuis met onderdak voor basisscholen te bouwen.

Verder gaat er een miljoen voor onderhoud aan openbare ruimte naar Helmond-Noord, -West, -Oost en de Binnenstad, twee miljoen naar versnelling van de doorontwikkeling van het centrum en nog eens twee miljoen naar de culturele instellingen Het Speelhuis, De Cacaofabriek, Museum Helmond, Kunstkwartier en de bieb.

Ook zijn tonnen gereserveerd om jongeren aan het werk te helpen. Dat riep bij partijen als 50Plus, Plan!, BachPlus en VVD de vraag op of ouderen ook in beeld zijn bij de gemeente. „Natuurlijk”, zei wethouder Van Dijk. „De belrondjes en huisbezoeken gaan door, om kwetsbare ouderen in beeld te hebben.”

Van Dijk zei ook dat na 1 oktober de daklozenopvang in sporthal De Braak elders in de stad, op kleinschaliger manier, wordt voortgezet.

Bron: ED.nlAlle berichten